01.09.2014 Nadiia Lintsova

МАЙДАН. ДОСВІД СОЛІДАРНОСТІ ПОКОЛІННЯ

КОЛИ ЯК НЕ ЗАРАЗ, І ХТО, ЯК НЕ МИ?Рисунок2

Взимку нами було пройдено шляхом від автономії – до громади Майдану, і зроблено спробу розширити її до меж соціуму,  який постане яке самодостатня соціальна система і буде базуватися на взаємовідносинах людей заради реалізації спільних соціальних потреб. Через вихід за межі існуючих схем соціальної взаємодії, через набуття нових соціальних ролей, через розширення зони соціальної відповідальності і соціального впливу моє покоління солідаризується.Review Android Smartphone

Одне із пояснень феномену Майдану 2014  пов’язано зокрема з досвідом солідарності нашого покоління.

Наше покоління це ті ,  кому зараз близько 30 років: до перших класів  школи пішли в 1991-95 рр., підлітковий максималізм співпав з усіма можливими кризими в країни, майдан 2004 року зустріли студентами перших курсів навчання … Для нашого покоління  зміни це звичний стан соціуму. Наше щасливе дитинство проходило за часів, в які не радять жити китайці – часи великих змін.

.. Під час вересневої подорожі  в  місто Гданськ,  я випадковим чином дізналася про інший досвід солідарності  В 1979-1980 рр. тут був центр профсоюзного руху опору Solidarność. Солідарність наших батьків розгорталась в площинах комсомолу, хоча ті ж поляки у віці 50-65 років отримали цілком інший досвід солідарності. Причини,  інтенсивність і соціальна база протестів в Польщі 1989-1990 рр. і в Україні 2013-2014р. очевидно різні, тут кожен має свою унікальну специфіку. Проте форми вияву  – напрочуд схожі, в чому я переконалась завдяки інсталяціям і фото.  Наведу декілька з них для порівняння  досвіду 2014 року в Україні і 1981 року в Польші.

…Зараз верфі, на території яких почався польских протест, перетворено на культурний простір Droga do wolności Europejskie Centrum Solidarności http://www.ecs.gda.pl/, інтерактивні експонати якого  можуть слугувати чудовим прикладом  для організації майбутнього музею Майдану в Україні.

Уривок з есе, підготовлено для участі в соціологічних читаннях Наталії Паніної в 2014 р.  

 Лінцова Надія

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,